• https://api.whatsapp.com/send?phone=+905317354898
  • https://www.twitter.com/@hateksantarim
  • https://www.instagram.com/hateksantarim.ilaclama

ŞEFTALİ YAPRAK KIVIRCIKLIĞI

ŞEFTALİ YAPRAK KIVIRCIKLIĞI (KLOK) HASTALIĞI (Taphrina deformans )

Hastalığın Etmeni fungus olup, enfeksiyonlar ilkbaharda uç sürgün gözlerinin ilk yeşil organlarının görünmeye başlamasından itibaren olur. Yumuşak ve nemli kışlar enfeksiyon için çok elverişlidir. Yaprak Kıvırcıklığı Hastalığı, Ülkemizde şeftali yetiştirilen bütün bölgelerde görülür. Hastalığın ekonomik önemi Çok büyüktür. Epidemi yaptığı yıllarda, tüm yapraklar dökülür. Ağaç yeniden yaprak vermek için zorlanır ve sonunda zayıflar. Meyveler olgunlaşmadan dökülür. Meyveler, direkt enfeksiyon aldıkları zaman, kaliteleri düşer. Bu hastalık ekstrem koşullarda şeftali ağaçlarını tamamen kurutabilir.

Yaprak kıvırcıklığı hastalığı yaprak, sürgün ve meyvelerde zarar yapar. Hastalanan yapraklar sarı ve beyaz bir renge dönerler. Yapraklar kıvrılır ve spiral bir şekil alırlar. Erken enfeksiyon alan yapraklar, büyüyemez ve dal üzerinde kururlar. Genç enfeksiyonlarda ise yaprağın sadece bir bölümü hastalanır. Hasta yapraklar, normal yapraklardan daha kalındır.Nemli havalarda yapraklar üzerinde, konidi sporlardan meydana gelen bir tabaka oluşur.Hastalıklı genç sürgünler kalınlaşır ve gelişmeleri çok yavaşlar. Böyle sürgünlerde, hastalıklı yaprak buketleri oluşur. Sürgünler üzerinde, kırmızı renkte ve kalın kabarıklar meydana gelir.

Enfeksiyon, gözlerin patlama sırasında olursa, sürgün gelişemez, boğum araları kısalır. Böyle sürgünlerin üzerinde kurumuş buketler görülür. Meyve üzerindeki belirtiler, genellikle meyvenin bir kısmında sarı-kırmızı renkte, gelişigüzel şişkinlikler şeklinde kendini gösterir. Bunlar zamanla koyulaşır. Meyve tümörlü bir görünüm alır. Bazen meyveler çekirdek evine kadar yarılabilirler.

Alınması gereken önlemler : Yaprak kıvırcıklığı hastalığını azaltacak veya kontrol altına alabilecek, etkili kültürel tedbirler bulunmamaktadır. Hastalıklı yapraklar toplanıp yok edilmelidir.

İlaçlı Mücadele Zamanı : Tomurcuklar kabarmaya başladığı zaman, bir defa ilaçlama yapılır

KİMYASAL MÜCADELE önerileri için bizimle iletişime geçiniz.