KORUNGA ÇADIR TIRTILI
KORUNGA ÇADIR TIRTILICymbalophora rivularis
Tanımı ve Yaşayışı: Ön kanatlar sarımsı kahve renkte, kanatlar üzerinde koyu kahve renkte desenler bulunur. Olgun larva 2-3 cm boyunda olup, renkleri sarımsı kahve renginde ve üzerinde uzun kıllar vardır. Kılları alerjik bünyesi olanlarda kaşıntı ve kızarıklığa yol açar. Pupa koyu kahverengi ve çıplak yapıdadır. Tarlada kar örtüsünün kalkmasından sonra ve havalar fazla ısınmadan larvalar ortaya çıkar. Çıkan larvalar, ördükleri ağlarla hemen çadır şeklinde ağ örerek toplu bir şekilde ağ altında beslenmeye başlarlar. Zararlı, senede bir döl verir.
Zarar Şekli: Zararlının larvaları ilk dönemlerinde ördükleri ağ içerisinde kalan ve ilkbaharda yeni sürmeye başlayan bitkinin genç yaprakları ile beslenmektedir. Daha sonraki dönemlerde zararlı çadırları terk etmekte ve dağınık olarak bitkilerin üzerinde beslenmekte ve zarar yapmaktadır. Doğu Anadolu illerinde özellikle Ağrı, Kars, Adıyaman, Bitlis ve Van illerinde tespit edilmiştir. Zararlı Olduğu Bitkiler: Yem bitkilerinden korunga, yonca ve üçgül ile yabancıotlardan kazayağı, sığırkuyruğu, karahindiba, sinirotu ve ayrık ile buğdaygiller familyasından diğer bitkilerde ve geniş yapraklı birçok mera bitkisinde beslendiği tespit edilmişti.
Mücadele yöntemleri: Kültürel önlemler: Mekanik Mücadele: Zararlının tespit edildiği alanlar devamlı kontrol edilerek, ilk larva dönemlerinde çadırlar görüldüğü anda, çadırlar larvaları ile birlikte toplanarak veya çadır altındaki larvalar bulundukları yerde imha edilmelidir. Mücadele larvalar çadırları terk etmeden bitirilmelidirMÜCADELE tavsiyeleri için bizimle iletişime geçiniz.